You are currently viewing Beneficiile masajului tradițional thailandez

Beneficiile masajului tradițional thailandez

Psychologies:  Care sunt principiile de bază ale masajului tradițional thailandez?

Irina Smaranda: Masajul tradițional Thai este o artă terapeutică ce urmărește restaurarea echilibrului și a stării optime de sănătate. Fiind vorba despre o terapie din zona Asiei de Sud-Est, perspectiva orientală impune o abordare holistică și se va adresa dezechilibrului și bolilor, pe cale energetică, fizică și spirituală deopotrivă. Principiile de bază ale masajului Thai sunt cele două teorii majore regăsite în toate artele și terapiile asiatice, și anume:

Teoria celor cinci elemente ale naturii, din care deducem că organismul uman este parte integrantă a macrocosmosului, iar natura cu elementele sale se reflectă în corpul uman și îl compune ca Întreg. Aerul, apa, pământul, focul și eterul se regăsesc în structurile noastre anatomo-fiziologice, psihologice și spirituale corespondente; spre exemplu Aerul se regăsește în  respirație și în gândirea creativă; Apa în circulația sangvină și limfatică; Pământul în sistemul musculo-scheletal, țesuturi, celule; Focul în procesul digestiv și metabolism, în percepții și procesele cognitive; Eterul în spațiul visceral din cavitatea abdominală și pelviană.

Teoria meridianelor energetice are premisa energiei vitale – Lom, Chi, Qi sau Prana cum este ea denumită în practicile orientale. Această energie ne susține întregul organism pe care îl străbate prin intermediul unor canale – cele zece meridiane principale din perspectiva thailandeză, Sen Sib. Această teorie este din ce în ce mai larg acceptată și integrată în practicile curative occidentale, având în vedere cercetările de-a lungul ultimului deceniu și mai ales eficiența dovedită în abordarea multor patologii rămase nediagnostice în medicina convențională din Vest. Blocajele apărute pe aceste meridiane sau dezechilibrul dintre cele cinci elemente se vor manifesta sub forma diferitelor afecțiuni, mai mult sau mai puțin grave, cu care se poate confrunta ființa umană pe parcursul vieții. Masajul tradițional Thai vine să identifice aceste probleme și să le abordeze holistic, după cum spuneam mai sus, acționând prin inteligența inerentă energiei vitale și a elementelor naturii.

P: Cum ne ajută corpul o astfel de formă de masaj? Există și dezavantaje sau reacții secundare? Ce semnalează acestea?

I.S.: Masajul tradițional Thai este o formă de manipulare corporală, Bodywork cum este cunoscută în Occident și presupune o intervenție directă asupra corpului prin tehnici de presopunctură, mobilizări și elongații. De aceea ea a fost denumită și Yoga leneșului [Lazy man’s Yoga] în S.U.A., având în vedere diferitele poziții în care este manipulat corpul. În plan fizic, această formă aparte de masaj, are o multitudine de beneficii. Enumerând generic doar câteva dintre aceste beneficii aici, ea ne poate ajuta să creștem nivelul mobilității și al flexibilității, să îmbunătățim circulația și tensiunea arterială, să stimulăm activitatea organelor interne, să ne corectăm postura și să ne detensionăm musculatura și țesuturile conjunctive.

Trebuie însă să nu uităm de ceea ce ne învață Înțelepciunea orientală, și anume că nu putem separa fizicul de mental, emoțional și spiritual. Așadar, chiar dacă la prima vedere, această practică pare o intervenție pur fizică, această acțiune asupra corpului fizic va lucra în consecință și asupra corpului energetic și asupra psihicului. Raportarea doar la beneficiile din planul fizic ar limita mult prea mult eficiența acestei terapii și însușirea ei holisitcă.

Dezavantaje nu există. Există reacții secundare, ce pot apărea în timpul unei sesiuni de masaj Thai sau post-sesiune până în 24 de ore, iar ele nu fac altceva decât să ne semnaleze anumite dezechilibre pe unul sau mai multe planuri și se manifestă fie sub formă de febră musculară, dureri de cap, senzație de greață, amețeală, inapetență sau extenuare fizică, de exemplu. Toate se încadrează sub spectrul arhicunoscutului proces de detoxifiere, care nu este altceva decât un proces de curățare și dacă stăm să le analizăm atent, ele pot semnala somatizări ale unor posibile încărcături mentale și psiho-emoționale. Semnalele indicate la un moment dat de corp trebuie ascultate, deoarece corpul este practic un vehicul, o unealtă importantă prin care ne putem conecta și ajunge înăuntrul nostru profund, la sâmburele Ființei noastre, la adevărata noastră natură.

P.: Putem avea o stare mentală mai bună în urma unor ședințe de masaj thai?

I.S.: Cu siguranță, o stare generală de bine este aproape unanim declarată de majoritatea pacienților cu care am lucrat de-a lungul anilor. Masajul tradițional Thai este practic o meditație prin mișcare și ea ne invită să ne relaxăm și să ne îndepărtăm de bruiajele mentale, de griji și de gândirea negativă. Majoritatea oamenilor recunosc că sunt mai optimiști și mai încrezători, că au o viziune mai clară asupra lucrurilor după ce se ridică de pe salteaua de masaj. Și totuși, fiind vorba despre o practică introspectivă, o practică prin care ne cunoaștem în profunzimea noastră prin acțiunea și ghidarea terapeutului, unele persoane care nu sunt familiare sau nu au experiența practicilor de meditație, pot fi inițial ușor iritate sau mai degrabă intrigate de ceea ce au descoperit despre ele însele. Cunoașterea în profunzime a Ființei noastre ne va ajuta în cele din urmă să ne bucurăm totuși de această igienă psiho-emoțională și în timp să culegem roadele acestei practici.

P.:  Este o practică pe care o putem învăța și noi? Ce presupune și cum ne-ar fi utilă?

I.S.: Masajul tradițional Thai este accesibil tuturor, deoarece el se rezumă practic la atingerea vindecătoare venită din inimă. Cursurile introductive predate de maeștrii și instructori atât în Thailanda cât și în restul Lumii presupun studierea unor protocoale ce reușesc să transforme pe oricine din persoană „obișnuită” în persoană cu „mâini magice”. Am întâlnit mulți oameni care urmează asemenea cursuri introductive doar pentru a putea oferi o atingere de alinare, un răsfăț, un ritual cu iz de magie, o șansă de a-și declara dragostea și grija pe care o poartă celor dragi, celor apropiați – parteneri, părinți, copii, colegi, prieteni.

P.: Este nevoie sa fii o persoană spirituală pentru a simti beneficiile acestui masaj sau pentru a-l practica?

I.S.: Nu cred că sunt în măsură să spun cum ar trebui să fie o persoană care practică o asemenea artă, fie că este vorba de terapeut sau de pacientul care primește masajul. Spiritualitatea poate îmbrăca o multitudine de forme, cu conținuturi și nuanțe felurite și fiecare o integrează la niveluri și intensități diferite în viața sa. Ce pot spune din perspectiva unui terapeut este că, dacă te dedici cu adevărat unei asemenea practici, dacă investești toată pasiunea ta în această terapie transformativă nu poți fi altfel decât o persoană spiritual versată, să spunem. Studiul și practica masajului tradițional Thai te invită, mai devreme sau mai târziu, să explorezi Spiritualitatea. Pot relata din propria experiență, că practicarea artelor marțiale, a Yoga și a meditației m-au susținut de-a lungul anilor în activitatea terapeutică și nu mi-aș putea imagina terapia Thai fără a-i respecta și onora originile și esența profund spirituală. Asta nu înseamnă că cineva trebuie să fie adeptul unei religii, aici fiind vorba de Buddhism, sau că trebuie să practice asiduu meditația și Yoga. Cât despre pacient singura condiție pentru a se bucura de acest masaj la adevărata lui valoare este să se „abandoneze” și să se lase ghidat de terapeut în această „călătorie” introspectivă și vindecătoare.

P.: Există contraindicații ale acestei forme de masaj?

I.S: Ca orice intervenție directă asupra unor structuri anatomice și fiziologice prin mobilizări, presopunctură și stimulare viscerală, există anumite precauții și contraindicații care intervin atunci cand vorbim despre masajul tradițional Thai. În principiu trebuie să fim precauți atunci când întâlnim anumite afecțiuni și tulburări cronice, dintre care în mod special: hipertensiune, diabet, cancer, afecțiuni cardiace, patologii ale coloanei vertebrale. Asta nu înseamnă că este complet contraindicat ca terapie, însă terapeutul va trebui să evite anumite tehnici și să ajusteze sesiunea în conformitate. Alte precauții se impun și în cazul unor modificări ale stării optime de sănătate, cum ar fi: migrene, infecții virale, operații recente și fracturi, afecțiuni dermatologice, stadiul sarcinii sau al ciclului menstrual. Terapeutul va completa o fișă de evaluare ante și post-sesiune și va știi cum să procedeze și să personalizeze o sesiune conform stării de sănătate a pacientului la momentul respectiv.

Articol publicat în Revista Psychologies Nr.121/Iulie 2018
Link articol: https://psychologies.ro/sanatate-2/beneficiile-masajului-traditional-thailandez-2168216

Lasă un comentariu