You are currently viewing Jap Sen – Atingerea nervului

Jap Sen – Atingerea nervului

Tehnică terapeutică aparte

În urmă cu aproape un an am avut ocazia să urmez un curs individual cu maestrul Jack Chaiya. Mă aflam în Chiang Mai pentru a parcurge ultima etapă de certificare la TMC și urma să ma bucur de o săptămână de vacanță la sfârșitul stagiului de zece săptămâni. Din fericire am optat, în schimbul vacanței, pentru acest curs de introducere în tehnica Jap Sen și de incursiune în lineajul Chaiya.

Auzisem despre acest stil deosebit în cărțile de specialitate și de-a lungul anilor am observat că este foarte apreciat de mulți terapeuți din comunitatea internațională veniți să studieze în Chiang Mai. Jack Chaiya este fiul și urmașul uneia dintre celei mai recunoscute și influente personalități din domeniul artelor terapeutice thai – Lek Chaiya. Lek s-a bucurat de o afecțiune deosebită experimată de comunitatea locală în care a servit și de-o potrivă de respectul și recunoștința terapeuților care au studiat alături de ea. „Mama Lek” cum era numită de aceștia, a învățat practicile terapeutice pe liniaj matriarhal de la mama ei și a devenit la rândul ei recunoscută pentru talentul și harul ei aparte. De-a lungul vieții Lek Chaiya, a reușit să vindece nenumărate afecțiuni și patologii grave ale coloanei vertebrale, disfuncții post-traumatice ale sistemului musculo-scheletal și ale sistemului nervos și a recuperat cu succes hemiplegii și paralizii consecutive AVC.

Lek Chaiya nu este cea care a „inventat” această tehnică – Jap sen, ea face parte din înțelepciunea transmisă de-a lungul secelelor de marii maeștrii; însă Lek este cea care a perfecționat această abordare și a infuzat-o cu o valoare deosebită inspirată de harul său. Sunt încântată și recunoscătoare sa fiu îndrumată de fiul său și să învăț din cunoașterea transmisă din generație în generație în familia lor și îmi doresc să pot studia în continuare acest stil cu ocazia următoarei vizite în Chiang Mai.

Stilul pe care eu îl practic în activitatea terapeutică și de training este stilul Lanna, adică stilul de Nord, care este mai blând, mai fluid și calm, oarecum orientat spre relaxare profundă cu scop terapeutic. Jap Sen a fost categoric o abordare nouă pentru mine și în același timp aproape provocator să o integrez în practica mea.

JAP SEN este cunoscută ca tehnică de atingere a nervului (Nerve Touch). Tradus din limba thailandeză, acest concept înseamnă „Prinderea liniei”.
Jap – a apuca, a prinde, a atinge, a ține.
Sen – linie, meridian, pai, ață, nerv, ligament, coardă.

Este o tehnică ce se încadrează într-o masură oarecare în abordarea Deep Tissue deoarece presupune o intervenție mai profundă orientată spre atingerea potențialului terapeutic prin rularea puternică și relativ rapidă cu policele sau cotul peste creasta/vârful mușchilor, tendoanelor, ligamentelor și chiar și a nervilor.

Această rulare produce o reverberație cu un efect rezonant pătrunzând profund prin structurile dense și tensionate ale mușchilor și țesuturilor conjunctive și stimulând căile de comunicare ale sistemului nervos.

Punctul principal de interes este creșterea mobilității în articulații și înlăturarea durerilor musculare și a inflamațiilor nervilor. Adesea se aplică comprimări profunde și cu genunchii, călcâiele și coatele și intervenția poate fi percepută ca fiind ușor sau chiar puternic dureroasă. Din acest motiv de cele mai multe ori terapia Jap Sen presupune și o aplicare a compreselor calde medicinale adesea la sfârșitul ședinței, pentru a relaxa, pentru a susține refacerea și pentru a destinde corpul fizic. O sesiune jap sen include de asemenea secvența de stretching și mobilizări, de obicei spre sfârșitul ședinței pentru a rearanja „liniile”. Este de la sine înțeles că această tehnică se concentrează și pe alinierea meridianelor energetice și pe disiparea blocajelor apărute de-a lungul lor. Este de asemenea dificil să încerci să însumezi descrierea acestei abordări în cuvinte, chiar și imaginile sunt prea puțin satisfăcătoare pentru a înțelege cum se simte și ce efect are asupra corpului la diferitele lui niveluri.

Acest prim curs absolvit m-a propulsat într-un alt plan, pe care îl explorez cu mare curiozitate și care mă uimește de fiecare dată de eficiența sa terapeutică atunci când introduc tehnici jap sen în protocolul unei ședințe. Sunt uimită mereu de puterea sa aproape hipnotică pe care o are și asupra mea, ca terapeut, în timpul practicii și mă amuz când retrăiesc aminterea examenului susținut la sfârșitul cursului. Examinarea a presupus punerea în practică a tehnicilor învățate conform protocolului, așa cum era el descris în manualul de studiu și așa cum l-am parcurs pe etape în timpul acelei săptămâni. Subiectul pe care trebuia să aplic noile cunoștințe și deprinderi era chiar profesorul meu, Jack Chaiya și eram foarte emoționată deoarece firea mea mă conduce adesea către tendințe de perfecționism și îmi doream să fie un examen fără greșeli tehnice și să respect protocolul. Deși am absolvit cu succes examenul, concentrarea și puterea hipnotică de care am amintit mai devreme, m-au absorbit complet în descifrarea „liniilor” încâlcite și am depășit timpul acordat protocolului cu o ora și jumătate. A fost cel mai lung examen de până acum și la sfârșitul celor trei ore și jumătate nu credeam că voi mai fi în stare să mă ridic după ce am stat și am lucrat atâtea ore în genunchi. Și totuși s-a întâmplat fără efort fizic, dar mental eram debusolată în fața ceasului încercând să înțeleg unde s-au scurs cele trei ore și jumatate. Mă bucură gândul la următoarea experiență alături de Jack Chaiya!

Lasă un comentariu