Masajul tradițional Thai este o artă terapeutică ce urmărește restaurarea echilibrului și a stării optime de sănătate. Fiind vorba despre o terapie din zona Asiei de Sud-Est, perspectiva orientală impune o abordare holistică și se va adresa dezechilibrului și bolilor, pe cale energetică, fizică și spirituală deopotrivă. Principiile de bază ale masajului Thai sunt cele două teorii majore regăsite în toate artele și terapiile asiatice, și anume:

Teoria celor cinci elemente ale naturii, din care deducem că organismul uman este parte integrantă a macrocosmosului, iar natura cu elementele sale se reflectă în corpul uman și îl compune ca Întreg. Aerul, apa, pământul, focul și eterul se regăsesc în structurile noastre anatomo-fiziologice, psihologice și spirituale corespondente; spre exemplu Aerul se regăsește în respirație și în gândirea creativă; Apa în circulația sangvină și limfatică; Pământul în sistemul musculo-scheletal, țesuturi, celule; Focul în procesul digestiv și metabolism, în percepții și procesele cognitive; Eterul în spațiul visceral din cavitatea abdominală și pelviană.

Teoria meridianelor energetice are premisa energiei vitale – Lom, Chi, Qi sau Prana cum este ea denumită în practicile orientale. Această energie ne susține întregul organism pe care îl străbate prin intermediul unor canale – cele zece meridiane principale din perspectiva thailandeză, Sen Sib. Această teorie este din ce în ce mai larg acceptată și integrată în practicile curative occidentale, având în vedere cercetările de-a lungul ultimului deceniu și mai ales eficiența dovedită în abordarea multor patologii rămase nediagnostice în medicina convențională din Vest. Blocajele apărute pe aceste meridiane sau dezechilibrul dintre cele cinci elemente se vor manifesta sub forma diferitelor afecțiuni, mai mult sau mai puțin grave, cu care se poate confrunta ființa umană pe parcursul vieții. Masajul tradițional Thai vine să identifice aceste probleme și să le abordeze holistic, după cum spuneam mai sus, acționând prin inteligența inerentă energiei vitale și a elementelor naturii.

Masajul tradițional Thai este o formă de manipulare corporală, Bodywork cum este cunoscută în Occident și presupune o intervenție directă asupra corpului prin tehnici de presopunctură, mobilizări și elongații. De aceea ea a fost denumită și Yoga leneșului [Lazy man’s Yoga] în S.U.A., având în vedere diferitele poziții în care este manipulat corpul. În plan fizic, această formă aparte de masaj, are o multitudine de beneficii. Enumerând generic doar câteva dintre aceste beneficii aici, ea ne poate ajuta să creștem nivelul mobilității și al flexibilității, să îmbunătățim circulația și tensiunea arterială, să stimulăm activitatea organelor interne, să ne corectăm postura și să ne detensionăm musculatura și țesuturile conjunctive.

Trebuie însă să nu uităm de ceea ce ne învață Înțelepciunea orientală, și anume că nu putem separa fizicul de mental, emoțional și spiritual. Așadar, chiar dacă la prima vedere, această practică pare o intervenție pur fizică, această acțiune asupra corpului fizic va lucra în consecință și asupra corpului energetic și asupra psihicului. Raportarea doar la beneficiile din planul fizic ar limita mult prea mult eficiența acestei terapii și însușirea ei holistică.